Vel blåst KSOR 2017

Koordinator Nyheter

LRKH arrangerte forrige helg KSOR-kurset i nytt format på Reindalshytta for første gang.

Den tidligere “Eksamenshelgen” arrangeres nå under navnet KSOR (Kvalifisert Søk Og Redning) med base på Reindalshytta til LRKH. kursstaben bodde på selve hytta og kursdeltagerne hadde teltleir og snøhuleleir like i nærheten av hytta. Reindalen gir et godt utgangspunkt for mange gode øvelser, både i mørket og på dagtid.

Fredag kveld kjørte 4 lag ut fra Longyearbyen med hver sine veiledere. Underveis var det flere stopp med fokus på skredfare, hvordan man kjører med “sikkerhetsavstand” mellom hver skuter i utløpsområder, og at man sørger for at hele laget kommer trygt frem ved å alltid følge med på den som kjører bak en. Vel fremme ved Reindalshytta satte lagene opp teltleiren og begynte matlaging.

Etter en stund gikk “alarmen” og det var folk meldt savnet med utgangspunkt sist sett på hyttene Pluto og Andreasbu. Lagene fikk da bryne seg på kjøring i lag i mørket, hvordan de skulle lete etter savnede samt transport av skadet pasient da de gjorde funn. Her var det viktig å kunne ta i bruk det man hadde av utstyr og den skadde ble lagt i pulk, holdt varm og transportert på slede tilbake til hytta. Denne kvelden fikk to av gruppene også oppleve dekningsproblemene som er høyst reelle på samband, noe som gir utfordringer både for KO/ operasjonssentralen og lagene og kursstaben som er ute i felt.

Lørdag morgen var gruppene ute på en skitur med orientering etter kart og kompass, samt GPS. Det er ikke ofte LRKH bruker ski som fremkomstmiddel, men det har skjedd flere ganger at det har vært aktuelt å bli transportert ut med helikopter så nærme som mulig, og gå inn til skadestedet fordi det var vanskelige landingsforhold. Selv om det meste av transport vil foregå på skuter her, er det likevel viktig i denne kurs-sammenhengen å få tid til å bli kjent med området og kartet og dette gjøres best på ski.

Mens lagene var ute på orientering brukte kursstaben tiden på å gjøre klar en ringløype for kursing i skredredning og et “skred” til en større øvelse, samt å finne en god skavl til å grave snøhuler i senere på kvelden. Under ringløypen fikk lagene øvd på bruk av sender/mottaker, på finsøk, tre-punktsgrovsøk og fremgraving av skredtatte. Det var ca -20 hele helgen så det siste punktet sørget i hvert fall for at man ble skikkelig varm. I den siste øvelsen lørdagen gikk scenarioet ut på at det var fire skredtatte, hvorav to med S/M. Lagene ble sendt inn etterhvert og det var en kursdeltaker som var utpekt på forhånd som er aspirant i skredgruppa som skulle få bryne seg å oppgaven som “fagleder skred”. Alle de nedgravde dukkene ble funnet og tatt vare på innen 1,5 time.

Lørdag kveld var det klart for å skifte bolig for natten. En liten kilometer unna hytta lå det en skavl med god snø å grave snøhuler i. Gruppene brukte kortere tid enn vanlig på dette i år, og alle hulene var ferdige rundt midnatt.

Søndag var det klart for hjemreise, via Skiferdalen. Teltleiren som hadde stått oppe som sikkerhet i tilfelle snøhulene ikke ble ferdige ble tatt ned og lagene reiste igjen avgårde med hver sin veileder. Underveis ble sistemann i følget bedt om å stoppe for å se om resten av laget fulgte med bakover om alle til enhver tid var med. Innen noen hundre meter eller et par minutter var alle gruppene samlet igjen. Etter en rask lunsj ved Semmelbu var det bare sjarmøretappen igjen, selv om det ble en fastkjøring i Fardalsbakken og en skutervelt på veien.

KSOR er ikke bare et kurs, men også en mulighet til å teste deltagerne i om de er egnet til å bli sendt ut når alarmen går. Under et oppdrag vet man ikke alltid hvor lenge man kommer til å være ute, når man får spist om det er god kommunikasjon med staben i byen osv. Dette er noe LRKH prøver å vise kursdeltagerne denne helgen ved å ikke alltid gi all informasjon om når og hvor alt skal foregå. Det er for eksempel viktig å spise når man er sulten og har sjansen, og ta seg den tiden som er nødvendig til å bli klar med alt nødvendig utstyr. Det er viktigere å bruke et minutt ekstra på å ta med matpakke og varm drikke, enn å stå først i køen.

Kursstaben takker for seg, og håper årets deltagere vil være med på å legge til rette for neste års deltagere!